JORMA JOKELA IN MEMORIAM

Jorma Jokela In Memoriam

Jorma Jokela syntyi 9.11.1960 Taivalkoskella Täperän tilalla Kostojärven rannalla 11 lapsisen perheen kolmanneksi nuorimpana lapsena. Hänen kertoessaan käynneistään Täperällä kuulija aisti, että kotipaikka oli hänelle hyvin rakas.

Peruskoulun jälkeen Jorma kävi Taivalkosken metsätalouskoulun. Jorman ollessa armeijassa hänen isänsä kuoli yllättäen 60- vuotiaana. Armeijan jälkeen Jorma lupautui maatilan työn jatkajaksi ja lähti uudestaan opiskelemaan ja valmistui maatilateknikoksi. Koulun jälkeen hän palasi kotitilalle ja alkoi hoitamaan sitä
yhdessä äitinsä kanssa. Samoihin aikoihin Jorma löysi aviopuolison ja perheeseen syntyivät pojat Kalle ja Juha. Pojat ovat olleet Jormalle aina rakkaita ja tärkeitä. Urheilu on ollut Jormalle tärkeää jo varhaisesta nuoruudesta lähtien. Koripallon ja lentopallon ohella lähes kaikki yleisurheilulajit ja hiihto tuli kokeiltua. Jorma menestyi hyvin sekä hiihdossa että juoksussa.

Vuonna 1976 Jorma voitti Lumijoella B poikien Pohjois-Pohjanmaan piirimestaruuden maastojuoksussa. Kotikylän Koston isännät perustivat kylälle Koston Lupin, jonka puitteissa harrastettiin monenlaista urheilua. Pitkän matkan juoksu oli Jormalle kuitenkin se kaikista rakkain urheilulaji. Hän edusti Taivalkosken Kuohua ja kilpaili aktiivisesti ja myös valmensi Taivalkosken Kuohun urheilijoita. 1990 luvun alussa Jorma suoritti Virpiniemen liikuntaopistossa SVUL:n valmennuskoulutuksen. Oulun ympärijuoksussa Taivalkosken Kuohun viestijoukkueen paras sijoitus oli
toinen tila. Jorma ei pitänyt itseään erityisen lahjakkaana urheilijana. Hänen kertomanansa mukaan tulokset tulivat pelkästään kovan harjoittelun kautta. Vuonna 1986 Jorma saavutti parhaat aikansa: 10.000 m 31.48 ja ½ maraton 1.08.47. Ne ovat kunnioitettavan kovia aikoja vielä tänä päivänäkin!

Jorma muutti Taivalkosken kirkonkylälle ja hoiti tilaa sieltä käsin muutamia vuosia. Sitten tilanpito lopetettiin ja Jorma perusti Syötteelle matkailupalveluyrityksen. Samoihin aikoihin Jorma opiskeli myös eräoppaaksi. Tältä ajalta lienevät peräisin Jorman kokkaustaidot, joista monet meistä ovat saaneet nauttia. Syötteellä Jorma teki ympäripyöreitä päivä. Jorman avioliitto kariutui ja lapset muuttivat äitinsä
mukana Järvenpäähän. Vuonna 1998 Jorma muutti uuden kumppaninsa luokse Liminkaan ja lopetettuaan yrityksensä jatkoi silti vielä keikkatöiden tekemistä Syötteellä. Limingasta käsin Jorma teki myöhemmin mm. myyntiedustajan töitä. Hän myös tarttui moneen muuhun eteensä tulevaan työhön ja maalasi mm.
taloja urakalla. Jorman valmentajan ura Limingan Niittomiehissä alkoi vuonna 2008. Jormalla oli poikkeuksellisen hyvä esiintymistaito ja kyky innostaa ihmisiä tulemaan mukaan urheiluseuratyöhön. Hän suhtautui urheiluun intohimoisesti ja alkoi heti ideoimaan uusia urheilutapahtumia. Jorman innostunut ote tarttui myös meihin muihin. Yhteistyössä valmentajakollega Patrik Mattssonin kanssa tehdyn ideointityön seurauksena syntyivät Limingan Uudenvuodenjuoksu (2008) , Rantalakeusjuoksu ja myöhemmin Laidunkauden avauskisat ja Rataraasto. Paljon ideoita jäi myös toteuttamatta. Jormaa on kiitelty kisatapahtuminen innostavasta selostamisesta ja hengen luonnista. Jorman tekemää kestävyysjuoksuvalmennusta arvostettiin laajasti urheilupiireissä. Hänen ympärilleen kasvoi vähitellen suuri kestävyysjuoksuperhe, joka veti puoleensa yhä uusia juoksijoita. Hänen valmennettavansa ehtivät saavuttaa useita nuorten sm-mitaleita ja Kalevan kisojen pistesijoja. Hänen menestyneimpiä valmennettaviaan ovat mm. Markku Nikkanen, Samuli Hussa, Tuomas Aho, Johannes Helander ja Aarre Paukkeri. Jorma halusi valmentajana jatkuvasti kehittää itseään ja keskusteli mielellään valmennuksesta kollegoidensa kanssa. Hän hankki vuonna 2018 itselleen oppisopimuskoulutuksella
ammattivalmentajan tutkinnon Joensuun liikuntaopistosta. Jorma oli selvästi innostunut saamastaan lisäopista ja korosti urheilijan kokonaisvaltaista valmentamista. Pelkän valmennuksen lisäksi oli huolehdittava urheilijan kaikinpuolisesta hyvinvoinnista. Hän rakensi kestävyysjuoksun ympärilleyhteistyöverkoston huolehtimaan urheilijoiden tarpeista.

Kestävyysjuoksun ohella Jorma oli valmennuspäällikkönä kehittämässä myös muuta Limingan Niittomiesten yleisurheilua. Vuonna 2020 Limingan Niittomiehet ylsi yleisurheilun seuraluokittelussa tähän asti parhaaseen sijoitukseensa sijalle 26.
Jorman panos seurahengen nostattajana ja sidosryhmätyössä oli tässä yksi merkittävä taustatekijä muita väheksymättä. Yleisurheilun eteen tehdystä työstä Suomen urheiluliitto myönsi Jormalle vuonna 2020 kultaisen ansiolevykkeen.

Monet muistavat Jormaa lämmöllä myös siitä, että hän jaksoi kiinnostua varsinaisten huippu-urheilijoiden lisäksi alemmalla tasolla urheilevienkin kehittämisestä. Monet kertovat innostuneensa juoksemisesta uudestaan nimenomaan Jorman vaikutuksesta. Pitämiensä juoksukoulujen yhteydessä hän tutustui myös viimeisimpään elämänkumppaniinsa Päiviin, jonka kanssa hän sai elää viimeiset 10 vuotta. Jormasta tuli Päivin lapsille tärkeä läheinen aikuinen , joka eli mukana perheen arjessa. Perheen kanssa Kuusamon mökillä vietetty aika oli Jormalle erityisen mieluista. Näinä vuosina Jorma sai myös tehdä rakastamaansa
valmennustyötä lähes päätoimisesti. Jormalla oli laajat yleistiedot ja hän oli varsinainen urheilun tietopankki. Hän osallistui mielellään tietokilpailuihin ja järjesti niitä itsekin. Jormalle ystävyyssuhteiden vaaliminen oli tärkeää ja hän teki mielellään ystävilleen erilaisia palveluksia. Jorma ei halunnut kuitenkaan koskaan kertoa omista sairauksistaan kovin tarkasti edes lähimmille ystävilleen. Hän halusi tehdä rakasta valmennustyötään loppuun asti itseään säästämättä. Vielä kaksi päivää ennen poismenoaan hän oli viimeistä kertaa seuraamassa valmennettaviensa harjoittelua. Hän jos kukaan eli täysillä loppuun asti ja nukkui pois 5.4.2021 Limingassa.

Suurisydäminen urheilumies on poissa. Omaisten ja muiden läheisten lisäksi kaipaamaan jäi poikkeuksellisen laaja ystäväjoukko.

Kirjoittajat: Vesa Kallio, Jorman ystävä ja Limingan Niittomiesten yu-jaoston puheenjohtaja Ritva Jokela-Lantiainen, Jorman sisko